Ga terug

Verhuizen: ook topsport!

29 september 2016

De Olympische Spelen zijn weer achter de rug. Na jarenlange voorbereidingen hebben de sporters grote inspanningen geleverd. De echte sportliefhebbers hebben urenlang, ook 's nachts, in spanning voor de buis gezeten. Na afloop van zo’n groot sporttoernooi wordt er dan altijd gesproken over een zwart gat. Sommige sporters doen alweer snel mee aan een ander toernooi en hebben daar geen tijd voor. Maar de meeste sporters hebben er wel veel last van: een zwart gat.

Het heeft te maken met doelstellingen. Als je jarenlang een duidelijk doel voor ogen hebt gehad en dat doel valt na de slot ceremonie van het sporttoernooi ineens weg, dan lijkt het alsof er niets meer is. En moet je op zoek naar een nieuw doel waar je je op kunt gaan richten. Elke topsporter zal het herkennen.

Bij ziekenhuizen zie je hetzelfde mechanisme na een verhuizing naar een nieuwe locatie. Zo'n nieuwbouw programma heeft van begin tot eind vele jaren geduurd. Als dan het moment van de verhuizing daar is, dan is dat een mega operatie. De zorg voor de patiënten gaat ondertussen gewoon door: wegens verbouwing niet gesloten. Dat is ook topsport!

En dan de periode na zo'n verhuizing. Tja, wat dan? Dan zijn er heel veel puntjes op de i te zetten. Wie zorgt daarvoor? In een nieuw ziekenhuis zie ik de neiging om aan te nemen dat alles perfect gaat. Je bent per slot van rekening niet voor niets verhuisd naar een nieuwe locatie. Maar het loont om bijvoorbeeld de inventaris nog eens goed na te gaan. Zijn er misschien afgekeurde of ongeregistreerde apparaten mee verhuisd. Heeft alle apparatuur de sticker met de naam van het nieuwe ziekenhuis? Uiteindelijk is het niet de kunst van het verhuizen maar van het leveren van goede en veilige zorg. Ook in een zwart gat na een verhuizing.