Ga terug

Not invented here

16 oktober 2016

Prinsjesdag, derde dinsdag van september. Dat betekent koets en hoeden.

Het betekent ook de Miljoenennota met belangrijke cijfers over de zorg. Het is zaak om ons zorggeld zo slim mogelijk te besteden, is ieder jaar weer de boodschap.

Voordat ik verderga, stel je nou eens voor dat de postcodeloterij bij je aan de deur komt met een auto. Een rode. En je zegt, nou nee ik had graag een oranje willen hebben. Neem maar weer mee en een prettige dag verder. Beetje ondankbaar, vindt u niet?

Toch doen we het vaak zo in de zorg. Een ziekenhuis heeft een oplossing voor een probleem en andere ziekenhuizen zeggen dan: we hebben er naar gekeken en dat willen wij in elk geval niet, bij ons werkt dat niet. Voor wie het herkent: dit noemen wij het ‘not invented here syndroom’. Het klinkt dapper maar in feite is het oerdom. En het maakt de zorg onnodig duur.

Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan is het delen van de risico’s van zorg so-ware door het Catharina ziekenhuis. Op een openbare website, het zogenaamde ZIRA platform wordt door dat ziekenhuis gedeeld welke risico klasse die sofware heeft. Elke zorginstelling die dat pakket in huis heeft, kan met deze informatie aan de slag om de eigen bedrijfsvoering zo goed mogelijk in te richten. Kijk, dat is pas slim!