Bacterien, bah.
12 mei 2016-
Onlangs hebben mijn vrouw en ik een cruise gemaakt. Voor het eerst. Een zesdaagse reis over de Middellandse Zee. Je moet niet overdrijven, zo’n eerste keer. Er waren 3000 mensen aan boord uit heel veel verschillende landen en in alle leeftijdscategorieën. Nou had ik natuurlijk allerlei schrikbeelden vooraf, zoals een ruwe zee, kotsende passagiers, verstopte toiletten en iedereen besmet met een of ander virus. Hoe vaak hebben we dat niet gelezen de afgelopen jaren. Maar nee, niets van dat alles. Wat opviel, was de discipline aan boord. Ik heb gezien dat keuken personeel consequent handschoenen droeg. Dat de toiletten voortdurend werden geïnspecteerd en schoongemaakt. Dat er alcohol dispensers bij de ingang van de restaurants stonden en dat vrijwel iedereen er gebruik van maakte. Wat een voorbeeldig gedrag bij mensen die elkaar nog nooit hadden ontmoet. En die elkaars taal vaak niet meester waren. Dus zo moeilijk is het niet, hygiëne…
Ik moest er afgelopen week weer aan terug denken toen ik de IGZ rapportage las over hygiëne en infectiepreventie in ziekenhuizen. Steeds meer bacteriën zijn minder gevoelig voor antibiotica. Dat is in de hele wereld een groot probleem. Het is belangrijk dat medewerkers zoveel mogelijk proberen tegen te gaan dat deze bacteriën een ziekenhuis binnenkomen en zich daar verspreiden. Dat begint bij opname van een patiënt. Het voorkómen van besmettingen, snel ontdekken ervan en verantwoord gebruiken van antibiotica moeten hand in hand gaan. Het foutief gebruiken van niet-steriele handschoenen kan in veel ziekenhuizen nog zorgen voor verspreiding van bacteriën. Dat moet nu echt snel veranderen. Aldus de IGZ.
O ja, aan boord was ook een casino. Volg de richtlijnen van de inspectie. Niet omdat de inspectie dat wil maar omdat u het zelf wilt. Laat uw ziekenhuis geen gokkast worden.