November: meldmaand vervalste medische hulpmiddelen
12 november 2016-
Onlangs gingen we op bezoek bij mijn zoon en schoondochter met hun kind van 7 maanden. Bij een tankstation zocht ik naar een knuffel voor mijn kleinzoon. Ik had een beertje in mijn handen met zwrte kraaloogjes. Kun je er zo vanaf pulken, denk ik dan. Het gifgroene truitje van de beer ziet er niet alleen giftig uit maar is het waarschijnlijk ook als de baby daaraan gaat sabbelen.
Onderaan het prijskaartje van het beertje staat Made in China. Op het prijskaartje is ook een CE logo afgebeeld. CE klinkt goed. CE staat voor Conformité Européenne. Dat betekent dat een product met zo’n logo tot stand is gekomen volgens de afspraken die we in Europa met elkaar hebben gemaakt. We hebben het over een CE markering. CE zegt niets over de kwaliteit van het product wat je in je handen hebt. CE is dus geen keurmerk. Als ik goed naar het logo op het prijskaartje kijk, zie ik dat het CE logo net iets anders is dan het officiële CE logo.
Bij medische hulpmiddelen is ook sprake van een CE markering. Maar net zoals bij het beertje, kan er sprake zijn van een nagemaakt CE logo.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in november 2016 een meldmaand vervalste medische hulpmiddelen. Het gebruik van vervalste medische hulpmiddelen kan gezondheidrisico’s met zich meebrengen. Het doel van de meldmaand is professionals in het veld te stimuleren om melding te maken van medische hulpmiddelen die vervalst zijn of niet voldoen aan de wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen.
Vanaf 1 november aanstaande kunnen professionals melden via een digitaal meldformulier op de IGZ website (www.igz.nl ), waar ook meer informatie te vinden is over dit onderwerp.
Bij twijfel, doen!