Ga terug

Nieuwe workshops over de beheersing van medische technologie

25 oktober 2018

Het convenant medische technologie 9.0

Sinds de publicatie van het Convenant Medische Technologie zijn veel ervaringen opgedaan bij het implementeren van de eisen. De kwaliteit van werken gaat omhoog, zegt de een. De ander ziet vooral een toename in administratie. Het convenant kent lovers en haters.

Het doel van het convenant is om het risico voor de patiënt te verlagen. Maar niet iedere zorginstelling blijkt de kern van het convenant goed te implementeren. Risico gestuurde dossiervorming bijvoorbeeld. Mag dat ook met preventief onderhoud, met andere woorden mag je instructies van de fabrikant naast je neer leggen? Andere instellingen komen wel een heel eind maar falen vervolgens om de verbeteringen in de bedrijfsvoering vast te houden.

Het convenant staat niet op zich. Het maakt deel uit van een veelheid van wet- en regelgeving, nationaal en internationaal. De nieuwe Europese Medical Device Regulation bijvoorbeeld, de MDR. Ingegaan in mei 2017 met een transitie van drie jaar. Primair is de MDR bedoeld voor fabrikanten en leveranciers. Die moeten opnieuw investeren in hun producten en soms is dat niet meer rendabel. De gevolgen hiervan zijn nu al merkbaar in de zorg. De MDR stelt een betere borging van de productveiligheid gedurende de hele levenscyclus zeker. Een groot deel van die levenscyclus vindt plaats binnen de muren van ziekenhuis en kliniek. De MDR betekent dus nogal wat voor de zorginstellingen.

Ondertussen staat de wereld niet stil: e-health toepassingen nemen in aantal snel toe met de bijbehorende problematiek van gegevensbescherming en cybersecurity. Is e-health ook medische technologie? En de NIAZ eisen, sluiten die aan op convenant en MDR? Zoek daar maar eens op Software als Medisch Hulpmiddel. O ja, we vergeten de betaalbaarheid van de zorg bijna. Zijn we met het convenant nou duurder uit of besparen we kosten? En de extra administratieve werklast? Dat is een kwestie van plat slaan, zei iemand. Natuurlijk, maar wat betekent dat dan? Gaan we dan stoppen met opslag of met reinigen?

NAMCO heeft dit alles op een rij gezet. In plaats van een lijst met 45 artikelen zijn nu een beperkt aantal workflows ontwikkeld waarmee je zo eenvoudig mogelijk voldoet aan de eisen van convenant en van de MDR binnen deze sterk veranderende omgeving.

Redenen te over om in het nieuwe jaar 2019 een nieuwe trainingscyclus te starten over technologie in de zorg. Getiteld: beheersing van de levenscyclus van medische technologie, convenant 9.0.

We werken het liefst met kleine groepen tot maximaal 10 deelnemers. U kunt uw belangstelling kenbaar maken via: info@namco.nl. Over data en locaties wordt u dan zo snel mogelijk geïnformeerd.